"Є прогрес": Кулеба поділився обнадійливими для України очікуваннями щодо лютневого саміту Євросоюзу

Читать на русском
Автор
774
Габріелюс Ландсбергіс та Дмитро Кулеба
Габріелюс Ландсбергіс та Дмитро Кулеба. Фото Twitter/Gabrielius Landsbergis

Пресконференція видалась плідною

Наступного тижня у четвер, 1 лютого, у Брюсселі пройде саміт Європейської ради. Україна розраховує, що там буде ухвалено позитивне рішення про виділення фінансової підтримки в розмірі 50 млрд євро за програмою Ukraine Facility.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільній пресконференції з главою МЗС Литви Габріелюсом Ландсбергісом. Основну увагу приділили Європейському фонду миру.

"У нас спільно є обнадійливі очікування від найближчого засідання Європейської ради 1 лютого. Є прогрес щодо відкриття Європейського фонду миру, щодо якого ситуація була заблокована тривалий час через позицію окремих членів Європейського союзу", — сказав Кулеба.

За його словами, над цим питанням плідно працюють і українська, і європейська сторони, тому "маємо обнадійливі кроки в цьому напрямку".

Спільна пресконференція МЗС України та МЗС Литви

Нагадаємо, що Європейський фонд миру був створений у березні 2021 року для фінансування всіх заходів спільної зовнішньої політики та політики безпеки, пов’язаних із військовими та оборонними питаннями. Щоб запобігати конфліктам, задля збереження миру та зміцнення міжнародної безпеки та стабільності.

Зокрема, Європейський фонд миру дозволяє ЄС фінансувати дії, спрямовані на зміцнення потенціалу країн, що не входять до ЄС, а також регіональних і міжнародних організацій у військових і оборонних питаннях. Завдяки йому Євросоюз підтримує Збройні Сили України через послідовні пакети підтримки.

Під час зустрічі Кулеба подякував литовським дипломатам у Вашингтоні, які працюють з обома партіями в Конгресі США для того, щоб допомогти ухвалити необхідні рішення щодо допомоги Україні.

Також він зазначив, що з литовським міністром обговорили ще й майбутнє членство України в ЄС та НАТО. Глава МЗС відзначив допомогу Литви, яка є членом обох інституцій.

Раніше "Телеграф" писав, що за словами Кулеби не всі союзники України вважають Путіна злом.