"Скабєєва локті кусаєт от завісті!" Між Ігнатом та Безуглою спалахнув новий скандал

Читать на русском
Автор
1259
Мар'яна Безугла і Юрій Ігнат Новина оновлена 07 липня 2024, 22:03
Мар'яна Безугла і Юрій Ігнат. Фото Колаж "Телеграф"

Парламентарка встигла відповісти

Скандальна депутатка від партії "Слуга народу" Мар'яна Безугла нещодавно розкритикувала командування Повітряних сил України й закликала відправити генерала Миколу Олещука у відставку "слідом за Содолем". Вона заявила, що днями в Україні нібито було втрачено дві установки Patriot й звинуватила у цьому некомпетентність генералітету. Після цього у мережі розгорнувся новий скандал між колишнім речником Повітряних сил Юрієм Ігнатом та нардепкою.

Що передувало

На своїй сторінці у Facebook Безугла написала допис про нібито знищення в Україні двох систем Patriot.

"Перший Patriot було знищено, бо його не переміщували взагалі, хоча це описано в будь-якому військовому підручнику. Після цього другий Patriot було знищено, бо його переміщували рідко і не маскували, і це вже після знищення першого; місцеве населення знало, де він, і ніяких заходів не проводилося (до СБУ теж питання, але проблема в тому, що ВКР СБУ не завжди слухають та навіть не пускають, куди треба", – заявила Безугла.

Нардепка також стверджує, що 5 липня на Полтавщині спокійно літали російські розвідувальні дрони, і наше ППО та авіація були знищені прямим наведенням у розслабленому режимі, як у тирі або в комп’ютерній грі. І що нібито командування Повітряних сил не протидіяло ворогу у цій ситуації.

"Трагізм ситуації з управлінням в ЗСУ значно ширший, адже поки президенти, дипломати, політики, громадські діячі як України, так і партнерських держав, намагаються попри російську системну протидію домовитися про передачу засобів протиповітряної оборони та літаків Україні,.. наш генералітет їх утилізує та настільки не хоче змінюватися і розвиватися, що зараз це доходить до абсурду", – написала Безугла.

Також вона наголосила, що у Генштабі та у Головкома досі, на третій рік повномасштабного вторгнення та одинадцятий рік війни, немає нікого, відповідального за авіацію. А є лише, за її словами, черговий набір полковників в складі одного з управлінь, які ніколи не виїжджали за межі своєї зони комфорту.

"Загалом, ніхто ні разу не поніс покарання за рішення, за втрату техніки, за загибель людей. У гіршому випадку після внутрішніх розслідувань винуватця кудись переводили на рівнозначну посаду. Генерал Олещук на місці й піариться. При цьому він же саме ППО-шник за освітою, а не льотчик", – заявила Безугла, яка, до речі, за освітою є медиком.

Нардепка також написала, що генералітет нібито захищає себе, ниє, жаліється, бореться з нею смішними способами, але не змінюється. І обурилась, що генерали не звітують перед нею щодо бойових дій.

"Це криза. Міністерство оборони України самоусунулося від контролю, або ж маємо приклади буквальних трактувань, що шкодять боротьбі з Росією. Замкнене коло. Кругова порука. Некомпетентність чи робота на ворога? Єдиний вихід для країни, щоб вони пішли. Чим швидше. За Содолем", – завершила свій допис Безугла.

Що їй відповів Ігнат

Колишній спікер Повітряних сил України Юрій Ігнат прокоментував у Facebook допис Безуглої. Він вважає її абсолютно некомпетентною у військовій справі особою, яка грає на руку ворогу. Дані про знищення Patriot та наслідки атаки по Миргороду, за словами Ігната, є зовсім не такими, як їх показує нардепка.

"Історія з поразкою кількох пускових Patriot спочатку на південному, потім на східному напрямку набула великого розголосу. Ніхто не розуміє, що таке зенітний ракетний комплекс, або зенітний ракетний дивізіон, як підрозділ… Все, знищили Patriot, зрада! Але той же підрозділ наступного дня вже працював по російських літаках", – зазначив він.

Також Ігнат нагадав, що на своєму Телеграм-каналі командувач Повітряних Сил Микола Олещук опублікував відео з російських ресурсів про знищення нашої техніки: "літака, Петріота та РЛС", а насправді — макетів. Так це працює, і так ворог втрачає ресурси!

Щодо атаки по аеродрому в Миргороді: військовий зазначив, що удар справді був болючим, а окупанти задіяли нову тактику атаки БПЛА, ймовірно, вимикаючи навігацію і спрямовуючи безпілотник інерційно. Сьогодні українські пілоти – серйозна загроза для окупанта, саме тому почастішали удари по наших аеродромах. І потрібно більше систем ППО та бомб для ворога.

Проте, ті наративи, які поширює Мар’яна Безугла, аж ніяк не повинні бути у публічному просторі. Як нардепка, вона має достатньо майданчиків для того, щоб з’ясувати ті чи інші питання на зустрічах з командуванням чи у складі комісій. А публічно "розганяти зраду" – це працювати на ворога. І факти того, що роспропаганда любить Безуглу, є беззаперечними.

"За результатами крайнього моніторингу ворожого інформпростору, вона б’є всі рейтинги за популярністю та цитованістю у російських медіа, а кращої персони для дискредитації ЗСУ не вигадати", – резюмував Ігнат.

Окрім цього, він написав наступне: "То що я отим усім великим текстом хотів сказати. Мені гидко оте все, що пише "Безугла", сприймаю це як ніж в спину усій Армії. Мар’яно, прохання, спрямуйте свої зусилля для пошуку грошей для війська, для Повітряних Сил і простежте, щоб їх ніяке падло не вкрало! Нам вкрай потрібні системи РЕБ, дрони, макети, боєприпаси".

Прокоментував Ігнат і те, що Мар'яна Безугла в одному з дописів вказала особистий WhatsApp для звернень військових. Колишній спікер Повітряних сил припускає, що це зроблено для скарг про стан справ в ЗСУ, зокрема, на передовій та у невдоволених чи ображених людей в Силах оборони. Про це йому нібито в особистій переписці написав проросійський політтехнолог Володимир Грановський.

"Це взагалі має зацікавити ДБР та інші контори! Наскільки це правомірно і безпечно, враховуючи, що доступ до цієї інформації можливо отримують отакі "Грановські", — пише він.

У підсумку він написав, що за результатами крайнього моніторингу ворожого інфорпростору, Мар’яна Безугла б’є всі рейтинги за популярністю та цитованістю у російських медіа.

"Кращої персони для дискредитації ЗСУ годі придумати! Скабєєва просто локті кусаєт от завісті!", — закінчив Ігнат.

Нардепка відреагувала і на цей допис. Вона написала, що обговорює серйозні питання. А Ігнат нібито зводить все до суперечки на рівні діалогу телеканалу "НАШ".

"Я обговорюю серйозні питання. Ви зводите все до суперечки на рівні діалогу на каналі НАШ. До чого тут Грановський? Ви називаєте випадкові прізвища, коли не можете відповісти на конкретні запитання щодо системних упущень", — йдеться у повідомленні.

Конфлікти Безуглої з генералами

До слова, конфлікти між Безуглою та генералами почалися набагато раніше. Ще у листопаді 2023 року вона заявляла, що тодішній Головнокомандувач Збройними силами України Валерій Залужний має піти у відставку, бо нібито не має чіткого плану на 2024 рік.

Вже цьогоріч, у червні, нардепка наїхала на керівника ОСУВ "Хортиця", генерала Юрія Содоля. Безугла звинуватила його в прориві російської армії біля Торецька. До слова, Содоля незабаром звільнили.

30 червня Безугла заявила, що написала заяву у ДБР на головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського. Парламентарка звинуватила головкома у перешкоджанні діяльності народного депутата.

Раніше "Телеграф" писав, що Федір Веніславський, виявив бажання подати на Безуглу звернення у ДБР, і в комітеті Ради його підтримали.