Макрон прокоментував арешт Дурова: у чому звинувачують творця "Telegram"

Читать на русском
Автор
Телеграф Новина оновлена 26 серпня 2024, 18:55

Франція глибоко віддана свободі слова та комунікації, заявив Макрон

Президент Франції Емманюель Макрон прокоментував затримання Павла Дурова, одного з творців популярного месенджера "Telegram". За його словами це жодним чином не можна назвати політичним рішенням.

Відповідну заяву Макрон зробив у своєму обліковому записі у мережі X. Підкреслив, що суди Франції є абсолютно незалежними інституціями.

"Франція глибоко віддана свободі слова та комунікації, інноваціям і духу підприємництва. Так і залишиться. У правовій державі свободи підтримуються в правовому полі як у соціальних мережах, так і в реальному житті, щоб захистити громадян і поважати їхні основні права. Повністю незалежні судові органи мають забезпечити виконання закону", — написав Макрон.

Він також зауважив, що Павла Дурова заарештували в рамках судового розслідування, яке нині триває у Франції.

"Це жодним чином не політичне рішення. Розв'язати це питання мають судді", — підкреслив президент.

Тим часом видання "Reuters" з посиланням на прессекретаря поліції повідомляє, що Дуров перебуває під слідством Нацпідрозділу по боротьбі з кіберзлочинністю та Нацбюро по боротьбі із шахрайством за відмову співпрацювати щодо кіберзлочинів та фінансових злочинів у "Telegram". Він досі перебуває під вартою, мовив речник.

Водночас, автор канадського відеохостингу "Rumble" Кріс Павловскі відповів президенту Франції Макрону на його повідомлення у мережі X. Чоловік прямо заявив про те, що лідер Франції бреше.

"Коли ви говорите, що віддані свободі слова, ви брешете. У нас є лист із Франції, який, безсумнівно, це підтверджує. Нам довелося закрити Rumble у Франції, тому що ви НЕ маєте жодних зобов’язань щодо свободи слова", — написав автор канадського відеохостингу.

Крім того, Павловскі повідомив у себе в X, що залишив Європейський союз після затримання Павла Дурова у Франції. За його словами, Франція погрожувала "Rumble".

"Франція погрожувала Rumble, і тепер вони перетнули червону лінію, заарештувавши генерального директора Telegram Павла Дурова, нібито за те, що він не цензурував виступи", — написав Павловскі.

Як стверджує автор відеохостингу, він не має наміру миритися з такою поведінкою французької влади і використовуватиме "всі доступні законні засоби для захисту свободи слова, що є універсальним правом людини".

До слова, відеохостинг "Rumble" відомий своєю співпрацею з медіагрупою Трампа — Trump Media & Technology Group, у тому числі завдяки розвитку соціальної мережі Truth Social. Платформа популярна серед громадян США, які дотримуються консервативних та ультраправих політичних поглядів.

Нагадаємо, Павла Дурова затримали у паризькому аеропорту Ле Бурже після прибуття з Азербайджану, де він міг хотіти зустрітися з Путіним.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про те, що Дуров дав інтерв’ю Такеру Карлсону. Говорили про Майдан, Кремль та безпеку у Telegram.