Українки на "Ролан Гаррос": подолати психологічний бар’єр Світоліній, шанс для решти

Читать на русском
Автор
Корт на тенісному комплексі "Roland Garros"
Корт на тенісному комплексі "Roland Garros". Фото rolandgarros.com

Найсильніша українська тенісистка ще жодного разу не вигравала турнір "Великого шолому"

У неділю, 26 травня, стартує Відкритий чемпіонат Франції з тенісу. Турнір на кортах "Ролан Гаррос" є другим у році з серії "Великого шолома" та головним турніром року на ґрунтових кортах. Щоправда, саме цього року буде виняток, на цих же кортах пройде й тенісний турнір Олімпійських ігор Париж-2024.

2023-го року вперше в історії турніру до 1/8 фіналу пробилися одразу дві українки – Леся Цуренко та Еліна Світоліна. А Світоліна згодом дісталася і чвертьфіналу. І цього року українські вболівальники з особливим інтересом чекають на старт змагань.

П’ять плюс одна

В основну сітку змагань, минаючи кваліфікацію, згідно з рейтингом WTA, цього року було допущено п’ятьох українок. При цьому, що цікаво, вже відомий список спортсменок, які візьмуть участь у Вімблдоні-2024. І там українок буде на одну більше. Захищеним рейтингом зможе скористатися Катерина Байндл. А так, п’ятірка найсильніших українських тенісисток залишається без змін.

При цьому вже в першому раунді на нас чекає, як мінімум, одне цікаве протистояння. Згідно з жеребом, Еліна Світоліна розпочне боротьбу на кортах Парижа матчем проти екс-першої ракетки світу Кароліни Плішкової. Й хоча, "золоті" часи для спортсменки з Чехії вже давно минули, зараз вона посідає лише 51 місце у світовому рейтингу, матч, все одно, обіцяє бути непростим. Поки що, 17-та ракетка світу у нинішньому рейтингу Світоліна виступає фаворитом у цьому протистоянні.

Також вельми інтригуючими будуть і два інші протистояння за участю українок. Але тут інтрига полягає в тому, що зустрінуться тенісистки-сусіди за рейтингом WTA. Леся Цуренко (№44 WTA) розпочне виступи на ґрунтовому "мейджорі" матчем проти хорватки Донни Векіч (№40 WTA), а Ангеліна Калініна (№56 WTA) на старті змагань зіграє проти Каміли Осоріо з Колумбії (№77 WTA).

У двох інших матчах представниці України будуть явними фаворитами. Марта Костюк (№20 WTA) стартує зустріччю з тенісисткою з кваліфікації, а Даяна Ястремська (№32 WTA) у першому раунді зіграє з представницею Австралії Айлою Томлянович (№207 WTA), яка отримала wild-card (спеціальне запрошення) від організаторів.

Зрештою, у кваліфікації цьогорічного турніру брала участь Юлія Стародубцева, яка у першому раунді обіграла співвітчизницю Катарину Завацьку (6:3, 7:6), потім – китаянку Сяоді Ю – 6:3, 6:2, а у фіналі кваліфікаційного турніру. протистояла Марині Стакушич з Канади. Вирішальний матч вийшов таким самим вдалим для українки, як і попередні – 6:3, 6:2. Впевнена перемога та перший вихід до основної сітки "Ролан Гаррос". Також у кар’єрі Юлії є й дебютний Відкритий чемпіонат Австралії-2024, де вона програла у першому раунді.

А ось майбутня учасниця Вімблдону Катерина Байндл (Козлова) у Парижі завершила боротьбу вже на старті кваліфікації, програвши аргентинці Сюзан Сьєрре (6:1, 5:7, 3:6). Щоправда, специфіка Вімблдону та Ролан Гаррос абсолютно різна, трав’яні та ґрунтові корти вимагають від гравців різних якостей. І проектувати цю поразку на майбутній турнір немає сенсу.

Чекаємо на прорив Світоліної

Щодо шансів українських тенісисток, то найкращі з них – у Еліни Світоліної. А ось чи зможе наша тенісистка подолати фатальний бар’єр ¼ фіналу, на якому в Парижі вона спотикалася вже чотири рази (2015, 2017, 2020, 2023) – покажуть найближчі два тижні. Поки що спортсменка випромінює оптимізм і віру в майбутні успіхи.

"Звичайно, я ставлю перед собою високі цілі, і я завжди їх ставила. Безумовно, я маю кінцеву мету, як, я думаю, у кожного тенісиста — виграти турнір Grand Slam і стати №1 у світі. Але я думаю, що важливо також усвідомлювати, що той шлях, який я пройшла за ці роки, перебуваючи у топ-10, топ-5 протягом кількох років, цього може бути достатньо. є. Прийміть те, що у вас є, і просто черпайте з цього впевненість. я потраплю до топ-10, я більше не турбуватимуся про результати, про рейтинг та інше", — зазначає українська тенісистка.

Завдання для Свьонтек

2023 року паризькі корти підкорилися Ізі Свьонтек. Польська тенісистка в завзятому протистоянні здолала у фіналі Кароліну Мухову. За попередніми оцінками букмекерів, у Свьонтек непогані шанси захистити титул і в розіграші Ролан Гаррос-2024. Так, Favbet приймає ставки на перемогу польки з коефіцієнтом 1,78, що становить приблизно 52% ймовірності.

Головною конкурентною польської спортсменки аналітики контор вважають Аріну Соболенко. Поставити на перемогу білоруски можна із розрахунку 6,00 до 1.

Трійку лідерів попереднього рейтингу в жіночій одиночній сітці замикають Коко Гауфф та Олена Рибакіна (9,00). У п’ятірку фаворитів у букмекерів також входить Цинвень Чжен (26,00). А ось Еліна Світоліна займає лише 8-е місце у списку потенційних фаворитів з коефіцієнтом на перемогу 41,00.

Прощання з легендою

А ось у чоловіків головною зіркою турніру, зрозуміло, буде 14-разовий переможець турніру Рафаель Надаль. Свого часу Рафа видав як кілька потужних серій (2005-08, 2010-14, 2017-20), так і переміг у 2022 році. Здавалося б, з останньої перемоги минуло лише два роки. Але … Вік дається взнаки, останнім часом Рафа практично не бере участі в змаганнях, а в поточному рейтингу АТР займає … 276-е місце.

Немилосердним до іспанця виявився і жереб турніру-2024. Вже в першому колі рекордсмен Ролан Гаррос "на всі часи" зійдеться з 4 ракеткою світу Олександром Звєрєвим з Німеччини. І є дуже велика ймовірність, що цей матч стане останнім у кар’єрі легендарного тенісиста.

"Я буду на Ролан Гаррос і викладуся на повну. Я повністю приймаю те, ким я є сьогодні, і працюю належним чином, щоб до початку турніру спробувати стати іншим. Є деякі фізичні проблеми, але не настільки, щоб сказати, що я не буду брати участь у найважливішій події у моїй тенісній кар’єрі.

Боротимуся за те, за що боровся останні 15 років, навіть якщо зараз це здається неможливим", – сказав напередодні Надаль. Раніше іспанець заявляв, що планує завершитися кар’єру після виступів на майбутньому турнірі в Парижі.

Ставка на Алькараса

Торішній розіграш турніру у чоловічому одиночному розряді завершився тріумфом Новака Джоковича, який у фіналі легко переграв Каспера Рууда. У майбутньому Відкритому чемпіонаті Франції букмекери не відводять сербському тенісистові роль головного лідера. Актуальний рейтинг потенційних переможців турніру очолює Карлос Алькарас. Ставку на тріумф іспанського тенісиста можна зробити з коефіцієнтом 3,30.

Другим у рейтингу вже йде Джокович. Поставити на титул серба можна із котируванням 3,35. У п’ятірку найкращих також входять Янік Сіннер (5,20), Звєрєв (6,15) та Стефанос Ціципас (7,80).

А ось Надалю аналітики відводять 7 місце з коефіцієнтом 11,50. І тут, звичайно, величезне значення матиме перший матч турніру, проти Звєрєва. Перемога може надати Рафі величезного імпульсу на весь двотижневий турнірний марафон.