"Нам потрібні люди": посол розповів, що чекає на українських чоловіків, які виїхали до Польщі

Читать на русском
Автор
1316
Повернення чоловіків до України
Повернення чоловіків до України. Фото Колаж "Телеграфа"

Обов’язок захисту України має кожен громадянин

Міністерство зовнішніх справ України з'ясовує, скільки серед громадян України в Польщі є чоловіків призовного віку в контексті прийняття нового закону про мобілізацію. Закон зобов'язує їх протягом 60 днів оновити облікові дані з моменту набуття ним чинності.

Про це в інтерв'ю TVN24 заявив посол України в Польщі Василь Зварич. Він наголосив, що Україна використає кожну можливість, щоб виграти війну з Росією.

Дипломат заявив, що, за оцінками МЗС, у Польщі є десятки тисяч українців призовного віку. Водночас він наголосив, що точна інформація буде отримана після набрання чинності законом про мобілізацію.

"Мобілізація не є чимось новим у воєнний час. Війна триває. Нам потрібні люди для ротації. Йдеться про дві речі: справедливість і обов'язок. Справедливість для наших героїв в окопах. Вони повинні мати можливість перевести подих та розуміти, що держава дбає про них. Обов’язок захисту Батьківщини має кожен громадянин, незалежно від місця проживання", — заявив Зварич.

Він нагадав, що Україна тимчасово припинила прийом нових заявок від чоловіків призовного віку у консульствах для технічної підготовки. За словами посла, є ідея втілити дистанційний спосіб оновлення даних.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що після ухвалення нового закону про мобілізацію дипустанов за кордоном заборонили надавати консульські послуги чоловікам з України.

Міністр внутрішніх справ Польщі Марцін Кервінський заявив, що українським біженцям у Польщі продовжать захист, який поки що діє до 30 червня. Тимчасовий захист також пообіцяли надати українцям без паспорта.