Не будете боятися співробітників ТЦК на вулиці: омбудсмен розповів, чим корисний "Резерв+"

Читать на русском
Автор
4538
Це може позбавити від кількох проблем Новина оновлена 22 травня 2024, 14:37
Це може позбавити від кількох проблем. Фото Колаж "Телеграфу"

Захистить від примусового візиту до ТЦК і не лише

До 16 липня 2024 року українські військовозобов’язані мають оновити свої дані, це можна зробити особисто, з’явившись у ТЦК чи ЦНАП, чи онлайн. Після оновлення даних через додаток "Резерв+", у разі зупинки на вулиці, чоловік замість примусової поїздки до ТЦК проходитиме швидку перевірку даних.

Про це у своєму Telegram-каналі написав омбудсмен Дмитро Лубинець. Він назвав й інші переваги, які дає своєчасне оновлення даних, як того вимагає новий закон про мобілізацію.

Оновлюючи військово-облікові дані через додаток, військовозобов’язаний:

  • не буде ухилянтом;
  • буде позбавлений необхідності проходження ВЛК до окремого рішення ТЦК;
  • уникне штрафів до 51 000 грн;
  • зможе безперешкодно переміщатися через блокпости.

Нагадаємо, за порушення військового обліку встановлено штраф у розмірі від 17 000 грн до 25 500 грн. Тим, хто не сплатить його, може загрожувати кримінальна відповідальність від 3 до 5 років позбавлення волі.

Як повідомляв "Телеграф", виконавчий директор Української Гельсінкської спілки з прав людини Олександр Павличенко розповів, що поки не минуло 60 днів, відведених на оновлення даних, працівники ТЦК не мають підстав примусово доставляти людину до військкомату. Однак йому все ж таки можуть вручити повістку.

Ми також писали, що перед набуттям чинності новим законом про мобілізацію Кабмін ухвалив низку нових постанов. Вони виявилися набагато жорсткішими, ніж сам закон: Повістки поштою і не тільки: 10 нових важливих правил мобілізації, які потрібно знати